Make your own free website on Tripod.com
TV-ottelut OtteluohjelmaKokoonpanotLohkojako Kisauutisia Stadionit
EM-karsinta Edelliset EM-kisat Keskustelu Palaute  


EM-KISOJEN 1. PELIKIERROS
 
 
 
 

Suursuosikki Hollanti avasi kisat nihkeästi kotiyleisön edessä. Joukkue oli etenkin toisella puoliajalla Tshekkiä vastaan hätää kärsimässä, ja vain tolpat ja maalivahti Edwin Van der Sar pelastivat "oranssipaidat" tappiolta. Viimeisen minuutin kyseenalainen rankkari pelasti Hollannin, mutta mestariksi mielivän Hollannin pelin pitää parantua roimasti, että tavoitteen toteutumista päästäisiin edes yrittämään.

Tshekin avaus oli ennakkoluuloton ja joukkue pistää "kuolemanlohkossa" (D-lohkossa) kampoihin varmasti myös Ranskalle. Huono onni Hollanti-ottelussa pakottaa kuitenkin tshekkejä venymään Ranskaa vastaan voittoon tai vähintään tasapeliin.

Maailmanmestari Ranska oli Tanskaa vastaan alkuhetkillä ongelmissa, mutta loppu sujui mutkitta. "Gallian kukot" rynnivät 3-0 -voittoon ja nousivat Hollannin kompuroidessa suurimmaksi mestarisuosikiksi. Ranskan nimekäs ryhmä onkin vahvoilla toiseksi finalistiksi ja aina mestariksi saakka. "Sinipaidat" ovat kovia pelimiehiä, mutta jos esimerkiksi Hollanti saa hurmoksen päälle ja pystyy pelaamaan parhaalla tasollaan, Ranska saattaa olla vaikeuksissa.

Pohjoismaista kisoissa on mukana kolme, mutta vain Norja pystyi voittamaan avausottelunsa. Yhden mestarisuosikin Espanjan kaato helpotti huomattavasti Norjan jatkoonpääsyä C-lohkosta. Voittamalla joko Jugoslavian tai Slovenian joukkue on lähes varmasti jatkossa. Norja on suosikki molempia vastustajia vastaan ja yleensä suosikkiasemassa Norja ei ole parhaimmillaan. Nyt vuonojen maan miehillä on läpimurron paikka arvokisoissa.
Rakas naapurimme Ruotsi aloitti tappiolla Belgiaa vastaan ja "Tre Kronorin" jatkohaaveet valuivat lähes saman tien vessanpöntöstä alas. Ruotsin jatkopaikka vaatisi käytännössä Italian ja Turkin voittamista, ja se lienee ruotsalaisille liian suuri haaste.
Vuoden 1992 yllätys-Euroopan mestari Tanska joutui Ranskan kovaan käsittelyyn "kuolemanlohkon" avauksessa. Vaikka ranskalaisten kolmesta maalista ainakin yksi oli päivänselvä paitsio, kertoi tulos karua kieltään. Laudrupin veljesten lopetettua Tanskan on etsittävä uusi johtohahmo. Jatkoonpääsymahdollisuudet ovat Tanskalta jo käytännössä menneet. Hollantia ja Tshekkiä vastaan "juuteilla" on kyseessä on enää kunnia. Voiton tai tasapelinkin nappaaminen jommasta kummasta vastustajasta olisi iso sulka tanskalaisten hattuun.

Saksan suunta maajoukkuejalkapalloilussa on alaspäin. Joukkueen keski-ikä alkaa lähennellä "veteraanitasoa", eikä uusia vastuunkantajia ole juuri maajoukkueeseen ilmaantunut. Vielä neljä vuotta sitten Saksan "diesel" puksutti Euroopan mestaruuteen, mutta näissä kisoissa sama tuskin toistuu. Avausottelu kertoi Saksan tason laskusta: joukkue selvisi hädin tuskin tasapeliin Romanian kanssa, eikä joukkueen esitys kerännyt tyylipisteitä millään osa-alueella.

MICHAEL OWEN (ENGLANTI)Toinen perinteinen jalkapallomaa Englanti ei ole arvokisoissa tottunut samanlaiseen menestykseen kuin Saksa, mutta jalkapallon synnyinmaassa fanien odotukset ovat vuodesta toiseen korkealla. Tämänvuotinen EM-turnaus alkoi "engelsmanneilta" loistavasti, kun joukkue teki 18 minuutissa kaksi upeaa maalia Portugalin verkkoon. Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista ja lopulta Englanti joutui nöyrtymään 2-3 -tappioon. Häviö oli Englannille kova isku, mutta jatkomahdollisuuksia edelleen on. Voitto Saksasta ja tasapeli Romaniasta - tai toisinpäin - voi hyvinkin tuoda Englannille vielä jatkopaikan. Paljon riippuu tietenkin siitä, miten Portugali jatkaa A-lohkossa.

"Euroopan Brasilia" Portugali pelaa iloista ja hyökkäysvoittoista jalkapalloa ja EM-turnaus alkoi 3-2 -voitolla Englannista. Portugalilla on nyt loistava tilaisuus lopulliseen läpimurtoon arvokisoissa. Portugali voi voittaa hitaan Saksan joukkueen vauhdikkaalla pelillä ja Romaniakin on aivan Portugalin lyötävissä. Portugali saattaa hyvinkin olla toinen A-lohkosta jatkoon menevistä joukkueista.

Romanialla oli Saksaa vastaan täydet mahdollisuudet voittoon, mutta tuloksena oli "vain" tasapeli. Itäeurooppalaisen jalkapallon lippulaivan jatkoonpääsy vaikeutui Saksaa vastaan loppuhetkillä tuhrittujen avopaikkojen myötä paljon, sillä jatkoonpääsy vaatisi käytännössä voittoa ja tasapeliä jäljellä olevista kahdesta ottelusta Portugalia ja Englantia vastaan. Jatkoonpääsy on Romanialle todella vaikeaa, ja joukkue jääneekin "rannalle" pudotuspeleistä.

Toinen kisojen järjestäjämaa Belgia aloitti kotiyleisönsä edessä tärkeällä voitolla Ruotsista. Belgia onkin todella lähellä jatkopaikkaa. Turkki on täysin Belgian lyötävissä ja Italialtakin belgialaiset voivat hyvin napata ainakin tasapelipisteen.

Jalkapallohullun Italian maajoukkue aloitti kisat onnekkaalla "rankkarivoitolla" Turkista. 2-1 -numeroihin päättynyt ottelu ratkesi paljon "närää" etenkin turkkilaisten joukossa aiheuttaneeseen rangaistuspotkutuomioon. Usean eri tahon mielestä rankkariin ja 2-1 -voittomaaliin johtanut tilanne ei ollut rangaistuspotkun arvoinen. Pallo kuitenkin vietiin pilkulle ja Italia avasi kisat voitolla. Kolmen pisteen saalis avausottelusta vei Italian myös todella lähelle jatkopaikkaa.  

Turkin kisa-avaus oli epäonninen. Italia voitti kyseenalaisella rankkarilla ja Turkin tekemän komean tasoitusmaalin merkitys valui hukkaan. Turkki olisi ansainnut avausottelustaan ainakin tasapelin, mutta tällä kertaa onni ei ollut turkkilaisten puolella. 

Seurajoukkuetasolla tänä talvena menestynyt Espanja on yksi kisojen mestarisuosikeista, mutta "härkätaistelijoiden" kisa-avaus ei paljoa lupaa. Tehoton ja vaisu esitys toi 0-1 -tappio Norjaa vastaan ja avauskierroksen jälkeen Espanja on C-lohkon viimeisenä. Jatkopaikka ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Jos Espanja ei pysty kaatamaan Sloveniaa ja Jugoslaviaa, ei se ole myöskään menestyksen arvoinen. 

Kisojen heittopussiksi Slovenia veikkailtu Slovenia aloitti kisat ennakkoluulottomasti. Joukkue hankkiutui Jugoslaviaa vastaan jo 3-0 -johtoon, mutta lopulta maali-iloittelun tuloksena oli tasapeli 3-3. Kaikkien aikojen pienin EM-kisojen osallistujamaa, vajaan 2 000 000 asukkaan Slovenia voi olla kuitenkin kisa-avaukseensa ja yhteen pisteeseen tyytyväinen. Avausottelun yksi piste saattoi nimittäin jäädä Slovakian ensimmäiseksi ja viimeiseksi tässä turnauksessa. 

Jugoslavia oli alussa hätää kärsimässä Sloveniaa vastaan. Joukkue oli pahimmillaan jo 0-3 -tappiolla. Mijahlovicin ulosajo herätti Jugoslavian ja joukkue nousi 0-3:sta tasoihin kuudessa minuutissa! Tasapeli oli Jugoslavialle vähimmäistulos kisa-avauksesta jatkomahdollisuuksien säilyttämiseksi. Yhteishenki ei ole kuitenkaan jugoslaavien vahvimpia puolia, ja sitä se tarvitsee Norjan ja Espanjan voittamiseen.