Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja 

Hämeenlinnan
Turnauksen ennakko

JälkipyykkiOttelut  | Tilastot  | Kokoonpanot  | Turnaus 2000 

HPK isännöi kotoisassa Rinkelinmäen jäähallissa jo perinteeksi muodostunutta Hämeenlinnan syyskesän harjoitusturnausta 17.-19. elokuuta 2001. Viidennen kerran järjestettävässä turnauksessa ovat tänä vuonna mukana isäntäjoukkue HPK:n lisäksi Helsingin IFK, Lahden Pelicans ja sveitsiläinen HC Davos.
Hämeenlinnan turnaus pelataan yksinkertaisena sarjana. Kaikkiaan pelejä pelataan kuusi, ja kullekin joukkueelle otteluita kertyy kolme. Turnauksen voittaa eniten pisteitä kerännyt. Otteluissa noudatetaan mm. SM-liigasta tuttua kaavaa: voitosta kaksi pistettä, tasapelistä yksi  ja tappiosta nolla pistettä. Jos ottelu on tasan 60 minuutin jälkeen, tasatulos jää voimaan; jatkoaikaa ei pelata
Hämeenlinnan turnauksen erikoisuutena on jokaisen ottelun jälkeen pelattava rangaistuslaukauskilpailu. Rankkarikisan voittaja saa yhden pisteen. Rankkarit lauotaan lopputuloksesta riippumatta jokaisen ottelun jälkeen.

HPK
Hämeenlinnan Pallokerho - turnauksen isäntäjoukkue - puolustaa viime vuoden turnausvoittoaan. HPK:n nuori tshekkimaalivahti Zdenek Smid on ollut hyvässä vireessä syyskesän harjoituspeleissäHämeenlinnan turnaus on pelattu ennen tätä vuotta neljä kertaa, mutta vasta viime elokuussa HPK voitti kotiturnauksensa ensi kertaa. 1998 ja 1999 Kerho oli turnauksessa kakkonen, ja ensimmäisenä turnausvuonna 1997 HPK jäi kolmanneksi.
Odotukset Kerhon leirissä ovat ennen tämän vuoden kotiturnausta korkealla; HPK on voittanut kaikki tänä kesänä kaikki pelaamaansa neljä harjoitusottelua. Blues, Ilves ja Lukko ovat saaneet tuntea Kerhon kovan kunnon - Blues vielä kahteenkin kertaan. Neljän treenipelin maaliero on murskaava 18-5. Tosin Ilves -rökälevoitto (7-0) kaunistaa tilastoja ehkä liiaksikin, mutta joka tapauksessa HPK:n vire on ollut mahtava.
Hyökkäyksen lisäksi myös Kerhon aiempien vuosien murheenkryyni puolustuspeli on ollut lähes maagista; kertaalleen Kerho on jättänyt vastustajan nollille ja kahdesti vain yhteen maaliin. Lukko pystyi iskemään HPK:n verkkoon "peräti" kolme maalia, mutta silti päästettyjen maalien keskiarvo peliä kohden on vain 1,25.
HPK:n seurajohdon hankkimat ulkomaalaisvahvistukset ovat osoittautuneet jälleen loistaviksi. Maalin suulla nuori tshekkiveskari Zdenek Smid on ollut harjoitusotteluissa todella vakuuttava. 21-vuotias molari on osoittautunut todelliseksi huippumieheksi.
Myös muut HPK:n tshekit ovat onnistuneet. Zdenek Nedved johtaa HPK:n harjoituspelien pistepörssiä (2+5) ja Tomas Kucharcik on kunnostautunut maalinteossa (3+1). Vladimir Vujtek on taas erikoistunut maalisyötöissä: hän on ollut mukana kolmessa harjoitusottelussa ja tilillä on jo neljä syöttöpistettä.
Puolustaja Vladimir Sicekin pistesaldoihin on harjoituspeleissä kertynyt yksi syöttöpiste, mutta hänellä on ollut hyökkäystä tärkeämpi osa oman maalin varjelemisessa - ja siinä hän on muiden Kerhon pakkien tavoin onnistunut hyvin.
Tshekkien lisäksi HPK:n tehomiehiä ovat harjoitusottelukauden tässä vaiheessa olleet Eero Somervuori (1+3), Jarkko Savijoki (3+1), Tommi Santala (2+2) sekä kapteeni Kimmo Peltonen (1+3). Peltonen on ollut Kerhon tehokkain puolustaja.
Elokuun turnaus on perinteisesti ollut harjoitusottelukauden merkittävin jääkiekkotapahtuma Hämeenlinnassa. HPK on valmistautunut kotiturnaukseensa huolellisesti; toistaiseksi viimeisimmän harjoitusottelun (8.8. Lukko-HPK) ja turnauksen avausottelun (17.8. HPK-Pelicans) välille jää puolitoista viikkoa. Kerho siis lataa akkuja tiukkatahtista turnausviikonloppua varten pelkästään harjoitusten merkeissä, ilman otteluiden tuomia rasituksia. Se lieneekin viisasta, sillä turnausviikonloppu - kolmen ottelua kolmen päivän aikana - on vaativa sekä pelaajille että valmennusjohdolle.
Toivottavasti hyvin levännyt Kerho pystyy pistämään parastaan koko kolmen päivän ajan. Jos - ja kun - HPK:n vire on yhtään samanlainen kuin aiemmissa harjoituspeleissä, Hämeenlinnan turnaus on varmasti tuloksellisesti erittäin antoisa niin Kerhon pelaajille kuin faneille!
Haarniska-Netin arvio: HPK voittaa kotiturnauksensa viimevuotiseen tapaan.

HIFK
Helsingin IFK on ollut vakiokävijä Hämeenlinnan elokuisessa kiekkoturnauksessa. Turnaus on pelattu ennen tätä vuotta neljä kertaa, ja vain kerran HIFK on ollut joukosta pois; vuonna 1999 Hämeenlinnan turnaus ei sopinut helsinkiläisten kesäohjelmaan.
Punapaidat ovat myös aina viihtyneet hyvin Rinkelinmäen hallin syyskesän turnauksen ilmapiirissä. Joukkue on voittanut turnauksen kahdesti (1997 ja 1998). Viime vuoden turnaus oli HIFK:lle pettymys, sillä se jäi kolmen joukkueen "tynkäturnauksessa" viimeiseksi.
HIFK:n menestys kiekkokaukaloissa ei ole rajoittunut ainoastaan kahteen Hämeenlinnan turnauksen voittoon: yli satavuotias seura on historiansa aikana voittanut kaikkiaan 18 SM-mitalia. Suomen mestaruuksia HIFK on saavuttanut kuusi, joista viimeisin on keväältä 1998. Viime kaudella joukkue sijoittui SM-liigan runkosarjassa neljänneksi, mutta putosi pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella Tampereen Ilvestä vastaan.
IFK:n joukkue on kokenut viime kaudesta muutoksia. Valmentajaksi on tullut Ilveksen SM-pronssille luotsannut Heikki Mälkiä ja toimitusjohtajan paikan on ottanut Pentti Matikainen pitkään tehtävää hoitaneen mr. HIFK:n Frank Mobergin siirryttyä eläkkeelle. Pelaajapuolella uusiutumista on myös tapahtunut; etenkin pakkikalusto on mennyt lähes kokonaan uusiksi. Tshekkiläinen Robert Kantor, HPK:ssakin nähty Jonas Junkka ja pitkä porilaiskasvatti Pauli Levokari vahvistavat HIFK:n uusiutunutta pakkikalustoa. Marek Zidlickyn jääminen Helsinkiin NHL-tarjouksesta huolimatta oli punapaidoille kuin lottovoitto: Martin Stepanekin lähtö Sveitsiin kesken sopimuskauden oli IFK:lle jo tarpeeksi kova takaisku.
Hyökkäyksestä on lähtenyt tulivoimaa pois, mutta punapaidat ovat hakeneet korvaavia miehiä muista liigaseuroista. SM-liigassa hyviä pistemääriä takoneen latvialaisen Aigars Ciprussin, pitkän Lukko-ajan jälkeen Helsinkiin muuttaneen Jonni Vauhkosen ja Kärpistä tulleen Kimmo Salmisen odotetaan uusina miehinä korvaavan IFK:sta lähteneiden hyökkääjien, muiden muassa Jaroslav Bednarin, Lasse Pirjetän ja Jan Calounin jättämiä aukkoja.
Maalivahtiosastolla HIFK menetti nuoren ja lupaavan Ari Ahosen Pohjois-Amerikan taalajäille. Ykkösvastuu kasautuu pitkän uran punapaidoissa pelanneen Sakari Lindforsin harteille. Mestiksestä rutiinia hakeneet HIFK-kasvatit Juuso Riksman ja Mikko Strömberg yrittävät haastaa kokenutta Lindforsia.
HIFK on pelannut tällä harjoitusottelukaudella toistaiseksi vain kolme ottelua. Joukkue osallistui menneenä viikonloppuna turnaukseen Ruotsin Uumajassa, jossa HIFK kohtasi MoDon, Björklövenin ja venäläisen AK Bars Kazanin. IFK hävisi molemmille MoDolle ja Kazanille. Björklövenin kanssa pisteet jaettiin.
Jokaisessa Uumajan turnauksen ottelussa HIFK:n verkkoon meni neljä maalia eli yhteensä 12. Vastustajan verkkoon IFK iski kiekon seitsemästi, eli turnauksen maaliero jäi pakkasen puolelle viiden osuman verran.
Samantyyppinen neljän joukkueen kolmen päivän turnaus IFK:lla on edessään tulevana viikonloppuna Hämeenlinnassakin. Uumajan tuloksia parempaa peliä joukkueelta odotetaan varmasti muuallakin kuin Helsingissä. Ainakin perinteet velvoittavat: HIFK on Hämeenlinnan turnaushistorian menestyksekkäin joukkue.
Haarniska-Netin arvio: HIFK sijoittuu Hämeenlinnan turnauksessa toiseksi.
Joukkueen kotisivu:  www.hifk.fi

Pelicans
Kaksi SM-liigakautta historiansa aikana nähnyt Lahden Pelicans on Hämeenlinnan turnauksessa mukana toista kertaa. Pelicans oli mukana Rinkelinmäellä myös elokuussa 1999, jolloin lahtelaiset jäivät koko turnauksen viimeiseksi.
Hämeenlinnan turnauksen jumbosijan "jatkoksi" Pelicans jäi hännänhuipuksi myös SM-liigassa kaudella 1999-2000. Liigakarsinnassa Oulun Kärpät pudotti Pelicansin hetkeksi SM-liigasta. Salpausselän hyppyrimäkien juurella saatiin kuitenkin huokaista helpotuksesta: SM-liiga suljettiin ja sarjaa laajennettiin yhdellä joukkueella, joka takasi Pelicansille "nousun" takaisin parrasvaloihin.
Viime kaudella pussileuat osoittivat kuuluvansa Suomen kiekkoilun eliittisarjaan. Pelicans nappasi runkosarjassa seitsemännen sijan ja pääsi mukaan playoff-peleihin. Puolivälierissä vääjäämättä kohti Suomen mestaruutta taivaltanut Turun Palloseura talloi Pelicansin alleen suoraan voitoin 3-0, mutta lahtelaisille jäi kaudesta silti hyvä maku suuhun.
Pelicansin seurajohto oli ilmeisen tyytyväinen viime kauden joukkueen esitykseen. Päijäthämäläisten riveissä muutokset ovat jääneet minimaalisiksi. Hankintoja on listattu vain kaksi: Espoon Bluesista Lahteen muuttivat hyökkääjät Toni Koivunen ja Joonas Jääskeläinen. Muutama uusi kasvo Pelicansin siirtolistaan saatetaan kuitenkin vielä lisätä, sillä joukkue testaa elokuun loppuun saakka kahta pelaajaa. Näyttöjä antavat hyökkääjät Jarkko Väänänen ja Niki Siren. Hämeenlinnan turnaukset ottelut ovat varmasti hyviä näyttöpaikkoja molemmille testipelaajille.
Pelicansin otteet ovat aiemmissa syyskesän harjoitusotteluissa olleet ailahtelevia. Lahtelaiset ovat tahkonneet kuluvan syyskesän aikana toistaiseksi neljä treenimatsia. Pelicansin kurinalaisesta ja puolustusvoittoisesta pelistä kertovat jotain harjoitusotteluiden maalisaldot: keskimäärin Pelicans on tehnyt 1,75 ja päästänyt yhden maalin ottelua kohden. Yleisesti ajateltuna luvut ovat lähempänä jalkapalloa kuin jääkiekkoa; lahtelaisten peli perustuu tarkkaan puolustamiseen ja virheiden välttämiseen, eikä ihmekään, kun joukkuetta valmentaa jo ties kuinka monetta vuotta entinen maajoukkuepakki Kari Eloranta.
Pelicansissa pelaa lisäksi kolme pelaajaa, joille pelaaminen Rinkelinmäen jäähallissa tuo varmasti mieleen paljon muistoja. Jani Keinänen, Toni Saarinen ja Veli-Pekka Laitinen ovat hämeenlinnalaissyntyisiä Kerhon kasvatteja, mutta heille ei  koskaan löytynyt vakiopaikkaa HPK:n liigajoukkueesta. Pelicansin paidassa nuoret miehet ovat päässet SM-liigapelien makuun. 
Haarniska-Netin arvio: Pelicansin sijoitus Rinkelinmäen turnauksessa on kolmas.
Joukkueen kotisivu: www.pelicanshockey.fi

HC DavosDavosin pistenikkari Lonny Bohonos
Sveitsin pääsarjassa, A-liigassa, pelaava HC Davos tuo kansainvälisen tuulahduksen elokuiselle Rinkelinmäelle. Aiemmin Hämeenlinnan turnauksessa on nähty sveitsiläisseuroista Rapperswill ja Zürich, nyt alppimaata saapuu edustamaan Davos.
Aiempien sveitsiläisten turnausvieraiden menestys on ollut vaihteleva: 1997 Rapperswill yllätti kaikki ja sijoittui turnauksen kakkoseksi heti HIFK:n jälkeen. Sveitsiläisten taika Rinkelinmäen hallissa loppui kuitenkin seuraavana vuonna, kun Zürich jäi turneen viimeiseksi.
Tänä vuonna Hämeenlinnan turnauksessa nähtävä HC Davos on Sveitsin menestynein seura, jos mittapuuna pidetään voitettujen mestaruuksien määrää. HC Davos on voittanut Sveitsin mestaruuden 25 kertaa, useammin kuin mikään muu seura. Tosin viimeisimmästä kultamitalista on jo aikaa, se tuli vuonna 1985.
HC Davos on perustettu vuonna 1921. Kauniin vuoristokaupungin jääkiekkoylpeys pelaa kotiottelunsa puurakenteisessa Eisstadion Davos -jäähallissa, jonne mahtuu 7700 katsojaa (istumapaikkoja 3500, seisomapaikkoja 4200). Davos toimii myös pelipaikkana kuuluisassa Spengler Cupissa, joka pelataan vuodenvaihteessa.
Tunnetuin Davosissa pelannut suomalainen lienee maajoukkuepuolustaja Petteri Nummelin, joka pelasi viime kaudella NHL:ssa Columbus Blue Jacketsin joukkueessa. Tällä hetkellä HC Davosin miehistössä ei ole suomalaispelaajia.
Viime kaudella HC Davos selviytyi Sveitsin liigassa puolivälieriin, jossa seura kuitenkin putosi Berniä vastaan. Mestaruuden voitti Lugano. Davosilaisten paras pistemies oli kanadalainen Lonny Bohonos (27+31=58), joka nähdään joukkueen keltaisessa pelipaidassa myös Hämeenlinnan turnauksessa.
Haarniska-Netin arvio: HC Davos jää turnauksen viimeiseksi.
Joukkueen kotisivu: www.hcd.ch


Haarniska-Netin toimitus
iipee85@hotmail.com