Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli 
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja      

Haarniska-Netin
Kolumni

Toukokuu 2001
Pieni on kaunista - kiekossakin

Suomalaiset jääkiekkopomot näkevät märkiä unia suurista kasoista markkoja (euroja), joita he vuolevat tulevaisuudessa megajäähalleilla, tv-sopimuksilla ja otteluiden oheismyynnillä.
Suljettu SM-liiga, osakeyhtiömuotoiset SM-liigaseurat ja ammattimaiset pelaajat ovat heille enemmän kuin unelmien täyttymys. Kaiken pitäisi olla isoaa ja prameaa; pikkuseuroilla ei tulevaisuuden kiekkobisneksessä pitäisi olla mitään sanansijaa.

Mutta kaikki ei ole niin yksiselitteistä. Koko Euroopan kattavaa yhteistä jääkiekkoliigaa, ns. "Euroopan NHL:ää", ei ole näkyvissä kiekkopomojen haluista huolimatta. SM-liigassa on edelleenkin vain kaksi yli kymmenen tuhannen katsojan hallia, ja niistäkin toinen kumisee tyhjyyttään jopa pudotuspeleissä, eikä ole loppuunmyyty edes loppuotteluissa.

Yksi asia on jo toteutunut - melkein kokonaan. Liigaseurat ovat osakeyhtiöitä, yhtä "vastarannan kiiskeä" lukuunottamatta. HPK on edelleenkin "vain" rekisteröity yhdistys. Kerho on taloudellisesti terve ja myös urheilullisesti menestynyt SM-liigan seura, eikä Hämeenlinnassa nähdä mitenkään pakollista tarvetta muuttaa HPK:ta osakeyhtiöksi.
 
Jääkiekkopomojen tulevaisuuden visioissa faneilla ja maksavilla katsojilla on elintärkeä rooli; ilman heitä ei tule rahaa eikä otteluja pelata. Fanien mielipide jääkiekon kaupallistumisesta ja bisneslätkästä ei kuitenkaan välttämättä ole täysin yhteneväinen rahanahneiden kiekkojohtajien kanssa.
Pieni on kaunista - jääkiekkofanienkin mielestä. Vai mitä johtopäätöksiä voimme vetää siitä uskomattomasta HPK:n kotiotteluiden tunnelmasta, joka on pelistä toiseen "pienen ja surkean" (mutta idyllisen) Rinkelinmäen jäähallin katsomossa.
Tai niistä tuhansista jyväskyläläisistä, jotka otteluillasta toiseen vaivautuvat ankeaan ja askeettiseen Hippoksen halliin katsomaan SM-liigan peräpäähän juuttuneen JYPin pelejä.
Pienet seurat ja pienet hallit eivät ole vielä kuolemaan tuomittuja nykyajankaan huippujääkiekossakaan. Niille on aina elintilaa - niin kauan kuin jääkiekkofanit asiasta päättävät. Eli aina hamaan tulevaisuuteen saakka, niin kauan kuin lätkää pelataan.

 
Haarniska-Netin toimitus
iipee85@hotmail.com