Jokerit vastaan välierissä
HPK passitti Bluesin kesälomalle

1-4
Voitot 1-3

HPK pelaa toisena peräkkäisenä keväänä SM-liigan välierissä. Se varmistui, kun HPK kampesi Jukka Hentusen maalien ja Kimmo Kapasen torjuntojen avulla Espoon Bluesin 1-4 vieraskentällä. Lopputulos tiesi HPK:lle välieräpaikkaa ja Bluesille kesäloman alkamista.

Blues-vahti Oksa kiekkosateessa alusta alkaen
HPK tuli Espoon Areenan kaukaloon loistavalla sykkeellä ja ensimmäinen viisiminuuttinen oli täysin Kerhon hallinnassa. Bluesin nuorella maalivahdilla Mika Oksalla riittikin töitä HPK:n pommittaessa jatkuvalla tahdilla kiekkoja kohti espoolaisten veräjää. Oksan työmäärää lisäsi vielä Espoon kultakypärän Dale McTavishin jäähy alkuminuuteilla.
Alkuhetkien hurjan painostuksen jälkeen peli hiukan tasaantui ja ensimmäisen erän puolenvälin jälkeen Blueskin pääsi kokeilemaan lähes työttömänä alkuhetket olleen HPK:n maalivahdin Kimmo Kapasen virettä.
Bluesin peliin mukaan pääsemistä auttoivat myös pari Kerhon ottamaa jäähyä, joiden aikana Blues sai pelin painopisteen HPK:n alueelle, mutta ei pystynyt luomaan juurikaan kunnon maalitilanteita. Kerran kiekko lirui lähes HPK:n maaliviivalla, mutta Kerhon puolustus siivosi helposti pelivälineen pois vaaralliselta sektorilta.
Erän lopussa molemmat joukkueet saivat luotua vielä pari hyvää maalipaikkaa, mutta molemmat maalivahdit olivat hyvässä vireessä.

Tasainen toinen erä päättyi Louhen maaliin
Myös ottelun toinen erä oli tasaista ja tarkkaa playoff-vääntöä, jossa vältettiin virheitä ja taisteltiin suurella sydämellä. Välillä tunteet kuumenivat sen verran, että syntyi pari kahakkaa, mutta tuomarit rauhoittivat fiiliksiä passittamalla molempien joukkueiden riitapukarit jäähypenkille.
Erän puolenvälin jälkeen Blues sai hetkeksi otteen itselleen, kun HPK sai muutaman jäähyn, mutta sen jälkeen tilanne tasaantui. Vasta Espoon erän lopussa saaman kaksiminuuttisen aikana alkoi tapahtua.
HPK pyöritti hyvin ylivoimaa Bluesin päädyssä, mutta Oksa jatkoi mainioita otteitaan Bluesin maalilla. Kerholla oli pari kertaa epäonneakin kiekkojen pomppiessa mailan lapojen yli juuri laukaisuhetkillä. Espoolaiset selvisivätkin jäähystään, mutta vyörytys Bluesin päädyssä jatkoi.
Toisen erän viimeisellä minuutilla HPK:n kolmosketju toi pelin Bluesin puolustusalueelle. Jyrki Louhi syötti Tommi Santalalle ja luisteli itse maalin eteen. Santala laukoi laidan tuntumasta ranteella kohti maalia ja Louhen mailasta kiekko muutti suuntaa sen verran, että maalivahti Oksa hämääntyi. Pikku hiljaa kiekko lirui Oksan haarojen välistä maaliviivan taakse ja ottelun avausmaali oli nähty. 22-vuotissynttäreitään tiistaina viettäneelle Louhelle maali oli mukava syntymäpäivälahja.

Blues hukkasi etsikkoaikansa
Espoo ei HPK:n toisen erän viime hetken maalista kuitenkaan lannistunut, vaan tuli kolmanteen erään kunnon meiningillä. Kerhon maalivahti Kimmo Kapanen saikin torjuttavakseen pari vaikeaa taistelevan Bluesin järjestämää hässäkkää.
Espoon Areenassa koettiin ratkaisun hetkiä, kun Bluesin maalitykki Joonas Jääskeläinen pääsi läpi hiukan ennen erän puolta väliä. Kimmo Kapanen venyi kuitenkin maalissa hyvään torjuntaan ja hetken kuluttua Bluesin tshekkitaituri Otakar Janecky otti turhan jäähyn.
Ylivoimalle päässyt HPK tarjoilikin Espoon Areenassa ja tv-ruutujen ääressä peliä seuranneille junioripelaajille hienon esityksen nopeasta avauspelistä. Sebastian Sulku syötti omalta alueelta Bluesin siniviivalle Timo Pärssiselle, joka jatkoi suoraan Jukka Hentuselle. Hentunen luisteli läpi, harhautti maalivahti Oksan ja nosti rystyltä kiekon ylänurkkaan. Kerho meni 0-2 -johtoon ja ilmassa alkoi olla espoolaisittain lopun alun meininkiä.

Blues turhaantui, HPK ratkaisi
Hentusen maalin jälkeen Blues jaksoi yrittää vielä, mutta maalivahti Kapanen oli Espoolle liikaa. Kun kavennusmaalia ei tullut millään, Bluesin pelaajat alkoivat hermostua ja HPK:lle tarjottiin ylivoimilla ratkaisipaikkaa hopeatarjottimella.
Tyhmimmän tempun espoolaisista teki kapteeni Peter Ahola, joka ei totisesti näyttänyt joukkueelleen hyvää esimerkkiä. Epäonnistuneen maalitilanteen jälkeen HPK-puolustajia maalin edessä töninyt Ahola sai 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta ja suunsoitosta vielä kympin päälle. Kuultuaan tuomionsa hän lähti vielä jäähypenkiltä kertomaan mielipiteensä erotuomareille ja sai komennuksen suihkuun.
HPK käytti siunaantuneen kahden miehen ylivoimansa järkevästi. Kiekko pyöri aikansa Kerhon ylivoimaviisikon pelaajille, kunnes poikittaissyöttö vei pelivälineen Jukka Hentuselle B-pisteen tuntumaan. Hentunen laukoi suoraan syötöstä aivan tolpan vierestä kiekon Oksan selän taakse ja Bluesin valmennusjohto alkoi jo pikku hiljaa tilata matkaesitteitä lomaa varten.
Lopussa Blues yritti vielä epätoivoisesti päästä mukaan taisteluun ilman maalivahtia, mutta HPK:n tshekkikaksikko Tomas Vlasak ja Roman Simicek tehtailivat tyhjään espoolaismaaliin 0-4 -numerot. Ainoa jännityksen kohde olikin enää Kimmo Kapasen nollapeli.
Kapanen ei valitettavasti nollapeliä saanut, sillä Bluesin Arto Laatikainen rikkoi "Ikun" nollan toiseksi viimeisellä minuutilla.
HPK:n puolustus ei saanut siivottua Kapasen torjumaa paluukiekkoa maalin edestä pois vaan Laatikainen pääsi tökkäämään Bluesin kauden viimeisen osuman Kerhon verkkoon. Maalista huolimatta Kapanen voi olla kuitenkin todella tyytyväinen tiistai-illan esitykseensä.

SM-liigassa alkavat nyt neljän parhaan välieräottelut, jotka ratkeavat playoff-avauskierroksen tapaan kolmella voitolla. Jo aiemmin välieräpaikkansa varmistaneiden TPS:n ja Jokereiden lisäksi tiistain kierroksella HPK ja HIFK. IFK pudotti jatkosta runkosarjakolmosen Tampereen Tapparan voitoin 3-1.
Välieräparit ovat TPS-HIFK ja HPK-Jokerit. Semifinaalipelit alkavat lauantaina Turussa ja Hämeenlinnassa.
Haarniska-Netin viiltävän arvion välierien ottelupareista voit lukea täällä.

Haarniska-Netin tähtikiekot:
Jukka Hentunen
Laukoi kaksi todella komeaa maalia Bluesin verkkoon, joilla HPK pitkälti ratkaisi ottelun voiton. Tärkeässä roolissa myös välieräpeleissä "pyörremyrskyketjunsa" kanssa.

Kimmo Kapanen
Nollapeli jäi vain vaivaisen puolentoistaminuutin päähän tiistaina. Teki pari hyvää torjuntaa ratkaisevissa paikoissa ja esti Bluesin nousun mukaan peliin ottelun kriittisillä hetkillä.

Sebastian Sulku
Sulku on noussut HPK:n puolustuksen johtohahmoksi, eikä suotta. Tiistaina Sulku tarjoili jälleen pari komeaa syöttöä Kerhon maaleihin ja raatoi myös omassa päässä. Sulun ottelun helmi oli mainio avaussyöttö Hentusen 0-2 -voittomaaliin. Tähtikiekko-kisan tilanne 4 ottelun jälkeen: Kimmo Kapanen 7, Niko Kapanen 5, , Marko Palo 3, Tomas Vlasak 3, Jukka Hentunen 3,  Timo Pärssinen 2, Sebastian Sulku 2, Jonas Junkka 1

Blues - HPK 1-4 (0-0, 0-1, 1-3)