Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja

Haarniska-Netin
Pikkukolumni

Kesäkuu 2001
Money talks, Vlasak walks

Loistava tshekkihyökkääjä Tomas Vlasak jätti HPK:n voimassaolevasta sopimuksesta huolimatta ja lähti Sveitsin liigaan Ambri-Piottan joukkueeseen.
Syksystä 1998 Kerhossa pelannut Vlasak ilmoitti jo keväällä HPK:n seurajohdolle, ettei jatko Kerhossa kiinnosta, vaikka kontrahti hämeenlinnalaisten kanssa on vielä tämän kauden voimassa.
Kaksinkertainen maailmanmestari (2000 ja 2001) ja kaksinkertainen SM-pronssimitalisti (1999 ja 2000) kuului etenkin kahtena ensimmäisenä HPK-kautenaan koko SM-liigan eliittiin. Kerhossa hän oli joukkueen sisäisen pistepörssin ykkönen molempina kausina ja koko SM-liigankin pistepörssissä Vlasak nousi kärkiviisikkoon kumpanakin kautena.
Menneen sesongin Vlasak aloitti Kalifornian auringossa Los Angeles Kingsin NHL-joukkueessa saatuaan sopimuksen rapakon taakse. NHL-ura ei kuitenkaan auennut odotetulla tavalla; peliaikaa ja onnistumisia tuli niukasti ja jo joulukuussa Vlasak palasi takaisin Hämeenlinnaan tuttuun ja turvalliseen Kerhon ritaripaitaan.

Tshekkitaiturin paluu otettiin HPK:ssa innolla vastaan ja varmasti myös Vlasak itse oli tyytyväinen palatessaan takaisin idylliseen Hämeenlinnaan. Vlasak ei kuitenkaan ollut aivan oma itsensä koko loppukautena; pisteitä kyllä tuli, muttei edellisvuosien malliin, ja tuttu hohdokkuus puuttui Tomasin otteista.
Kaikesta huolimatta Vlasak pääsi keväällä Tshekin joukkueeseen Saksan MM-kisoihin, ja oli mukana voittamassa Tshekille kolmatta perättäistä MM-kultaa.

Tomas Vlasakin lähtöhalujen syynä oli varmaan osittain myös alle odotusten mennyt loppukausi Kerhossa, mutta varmasti ainakin raha. Los Angelesin NHL-joukkueessa leveämpää leipää maistamaan päässyt Vlasak viihtyi varmasti Hämeenlinnassa, mutta palkkaehdoiltaan Vlasakin HPK-sopimus tuskin veti vertoja Kingsin aikojen kontrahtille.
Sveitsin liiga tunnetaan ehkä Euroopan sarjoista rahakkaimpana, eikä ole epäilystäkään, etteikö Vlasakin Ambri-Piottan kanssa solmima sopimus olisi rahalliselta arvoltaan jopa moninkertainen HPK:n sopimukseen verrattuna. Kerhon taloudelliset resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja vaikka Vlasak varmasti kovapalkkaisimpia miehiä HPK:ssa olikin, miljoonatiliä tshekkihyökkääjä tuskin Hämeenlinnassa tienasi.

Urheilullisesti Sveitsin liiga ei vedä vertoja SM-liigalle - vaikka käkikellomaan taso nousussa onkin - mutta seteleitä sveitsiläisessä liigakiekossa pyörii suuria summia. Etenkin ulkomaalaispelaajille Sveitsissä maksetaan kovaa palkkaa, ja Vlasakin kaltaisen tähden kohdalla sopimuksen rahallinen arvo kohoaa varmasti kunnioitettaviin mittasuhteisiin.
Tärkein syy Vlasakin lähtöön olisi siis varmasti raha; HPK:ssa Tomasilla olisi ollut mahdollisuus pelata Euroopan kovatasoisimmassa kiekkoliigassa, mutta Sveitsissä Vlasak pystyy takaamaan itselleen ja perheelleen mukavat eläkepäivät.

Eli summa summarum: Money talks, Vlasak walks!

Muut kolumnit:
Kesäkuu 2001: Suuri NHL jälleen pienen HPK:n kiusana
Toukokuu 2001: Pieni on kaunista - kiekossakin

 
Haarniska-Netin toimitus
iipee85@hotmail.com