Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja      

Haarniska-Netin
Kolumni

Lokakuu 2001
Läpi syyskuun...

Jääkiekon SM-liigan syyskuu on HPK:n osalta paketissa ja on aika vetää johtopäätökset yhteen ensimmäisten peliviikkojen osalta. Tiukkatahtisessa liigan avauksessa Kerho pelasi kahden viikon aikana seitsemän ottelua. Tulos oli mukava: viisi voittoa ja vain kaksi tappiota. Viime kaudella väliaikaisesti uponnut (11. sija) HPK-laiva on jälleen entisenlaisessa vakaassa kurssissa kohti kevään pudotuspelejä. Tuulta purjeissa riittää.
HPK on mättänyt liigan alkutaipaleella ylivoimaisesti eniten maaleja koko sarjassa. Syyskuun otteluissa tehdyt 31 maalia puhuvat puolestaan. Tehtyjen maalien keskiarvo peliä kohden - 4,4 ja risat - kertovat HPK:n hyökkäystehoista. Tämän kauden "uutuutena" Kerho on pistänyt takavuosia paremmin luukut kiinni puolustuspäässä: kaikki pelit torjunut nuori ja lupaava tshekkivahti Zdenek Smid on saanut kaivaa kiekon verkostaan keskimäärin vain noin kaksi kertaa - HPK:n puolustuksen "hullut vuodet" huomioon ottaen luku on todella pieni. Kerhon peräpään ja Smidin alkutaipaleelle mahtuu kaksi nollapeliäkin, avausottelussa Turussa Tepsiä ja kotona Kärppiä vastaan.
Zdenek Smid onkin ottanut vahvasti ykkösvahdin aseman itselleen, ja mieheen voidaan luottaa. 21-vuotiaasta nuorukaisesta on hyvää vauhtia kasvamassa Tshekille - ja HPK:lle - seuraava huippumaalivahti Dominik Hasekin, Roman Turekin ja Milan Hnilickan jalanjäljille.

...Läpi lokakuun...
Miljonasade laulaa "Marraskuu" -biisissään repaleisesta lokakuusta, mutta näillä näkymin HPK:n lokakuusta ei ole tulossa kovin rikkonainen. Ainakaan toivottavasti. Kerho on välttynyt ainakin alkupeleissään pahoilta loukkaantumisilta, eikä niitä toivottavasti ole tulossakaan. Pikkuvammoja aina syntyy, mutta usean kuukauden huileja ei toivo kenellekään.
Lokakuusta on tulossa kerholaisittain mielenkiintoinen, niin kuin tottakai koko liigakaudesta. Heti kuukauden alkuun Rinkelinmäelle saapuvat ailahtelevasti kautensa aloittaneet tutut kiistakumppanit HIFK ja Ilves, ja Espoon vierailun jälkeen Kerho isännöi Jokereita. Lokakuun loppupäivinä HPK pelaa parin päivän sisään sekä TPS:aa vastaan kotona että Jokereita vastaan vieraissa. Saa nähdä, millaisessa kunnossa triplamestari-TPS:n peli on lokakuun lopussa. Toisaalta Pasilassa Kerhon "areenakammo" on taas testissä; HPK on hävinnyt jokaisen pelaamansa ottelun Jokereiden Areenassa ja nyt olisi vihdoin ja viimein areenakirouksen murtamisen aika.

Yhden ketjun varassa?
Ennen kauden alkua "asiantuntijat" julistivat Kerhon yhden ketjun joukkueeksi. Ykkösvitja Miettinen-Santala-Vujtek sai kyllä ylistystä, mutta muiden HPK:n ketjujen osaamista ei noteerattu ollenkaan. "Kiekkoeksperttien" mielestä koko hyökkäysvastuu romahti ykkösvitjan harteille, eikä mikään ketju sellaista kestä.
Mutta miten onkaan käynyt? HPK on tehnyt koko SM-liigassa eniten maaleja, ja onnistumisia on tullut laajalla rintamalla. Ykkösketju Antti Miettinen-Tommi Santala-Vladimir Vujtek aloitti loistavasti, niinkuin odotettiinkin, mutta ratkaisuja tuli myös kakkos -ja kolmoskentiltä. Alunperinkin oli ihmeellistä, miten selvästi Kerho leimattiin yhden ketjun porukaksi, kun Miettisen, Santalan ja Vujtekin lisäksi HPK:n hyökkäyksessä häärii Somervuoren, Määttäsen, Nedvedin, Kucharcikin ja Savijoen kaltaisia nimiä.
Nykyään HPK:lla on jopa kaksi ykkösketjua, kun Lappeenrannassa vaikeassa tilanteessa joukkueen piristämiseksi kootut maajoukkue -ja tshekkiketjut ovat löytäneet loistavasti toisensa. Antti Miettinen ja Tommi Santala saivat rinnalleen Eero Somervuoren, ja Vladimir Vujtek siirtyi maanmiestensä Zdenek Nedvedin ja Tomas Kucharcikin rinnalle.
Ketjumuutokset ovat olleet todella onnistuneita. Eero Somervuorikin on jo ehtinyt julistaa televisiossa asti, ettei edes pelaaminen Petri Variksen, Otakar Janeckyn ja Esa Tikkasen rinnalla (jokeripaidassa) vedä vertoja hänen nykyiselle ketjulleen. Miettinen-Santala-Somervuori -nelikko onkin ollut toimiva ja tehokas.
Myös HPK:n "nuorisoketjun" tulokkaat Janne Lahti, Harri Suutarinen ja Kasper Kenig ovat tottuneet hyvin liigarytmiin.
Viimeistään nyt on osoitettu epäilijöille, että laajuutta Kerhon hyökkäyspäästä löytyy. Ja se näkyy tilastoissakin; SM-liigan pistepörssin kärki on vahvasti HPK-painotteinen: terävimmässä kärjessä ovat hämeenlinnalaisista Vujtek, Somervuori, Miettinen ja Santala - vain Pelicansin Joonas Jääskeläinen lyö kiilaa Kerhon rintaman väliin.


Haarniska-Netin toimitus
iipee@hotmail.com