Make your own free website on Tripod.com
I-divisioona muuttumassa SM-liigan farmisarjaksi

Suomalainen pääsarjakiekkoilu on menossa kovaa vauhtia Pohjois-Amerikan mallin mukaiseen muottiin. Tämän kevään SM-liigan sulkemispäätös vei I-divisioonan seuroilta nousumahdollisuuden. Seuraavan kerran liigakarsinnat pelataan vasta vuonna 2003. Jos divarijoukkueet haluavat sitä ennen mukaan SM-liigaan, he voivat anoa paikkaa. Kun olosuhteet niin talouden, jäähallin kuin muidenkin asioiden kohdalta ovat kunnossa, seura voi saada "villin kortin" pääsarjaan.

Ensi kaudella I-divisioonan nimi on Mestis. Sarjassa pelataan Jääkiekkoliiton mestaruudesta, ja näin divarijoukkueilla on tarjolla "porkkana" Jääkiekkoliiton mestaruuden muodossa, vaikka liigakarsintoja ei pelatakaan.
Mestiksessä (I-divisioonassa) on ensi kaudella mukana 12 joukkuetta, kuten ennenkin. Sarjasta voi pudota aivan kuten ennenkin.

SM-liigan ja I-divisioonan välillä on aina ollut vilkasta pelaajaliikennettä, mutta liigan ja divarin seurat ovat solmineet keskenään farmisopimuksia vain satunnaisesti. Tänä keväänä niitäkin on tehty aivan eri tahtiin.
Muun muassa Espoon Blues ja Järvenpään KJT, Helsingin Jokerit ja Kiekko-Vantaa sekä Rauman Lukko ja Uudenkaupungin Jää-Kotkat ovat solmineet keskenään farmisopimukset.

Kaikkien uudistusten ja sopimusten summana Suomen pääsarjat muistuttavatkin nykyään yllättävän paljon Pohjois-Amerikan kiekkoliigojen systeemiä. Rapakon takana ykkösliiga NHL on suljettu ja sen "alle" on perustettu farmiliigoja, jossa NHL-seurojen farmijoukkueet pelaavat keskenään. Farmisarjoissa pelataan mestaruudesta aivan kuten emäliiga-NHL:ssäkin.
Suomeenkin sarjauudistus on tuonut samanlaisen systeemin. Ykkösliigaan eli suljettuun SM-liigaan ei enää pääse pelkästään urheilullisin perustein ja Mestis (I-divisioona) on muuttumassa yhä selvemmin SM-liigan farmisarjaksi, jossa jaetaan myös sarjan "oma" mestaruus.

Ainoa merkittävä muutos Suomen ja Pohjois-Amerikan välillä on "farmiliigan" eli Mestiksen putoamismahdollisuus. Mestis ei ole vielä suljettu sarja - eikä toivottavasti tule olemaankaan. Se tuo jääkiekkotoimintaan edes ripauksen inhimillisyyttä, kun joukkueilla on vielä mahdollisuuksia sarjanousuihin urheilullisin perustein. Bisnes ja raha eivät ole onneksi ainakaan vielä ajaneet puhtaasti urheilun edelle Suomen kiekkoilussa.

SM-liigakin on tarkoitus pitää Suomessa "vain" vuoteen 2003 asti, jolloin olisi jälleen tarkoitus pelata liigakarsinnat. Toivottavasti tämän jälkeen urheilulliset seikat saisivat vielä tilaa sarjapaikkoja jaettaessa, eikä budjetin ja jäähallin suuruus ajaisi kaiken edelle.

Kaikkea ei tarvitse eikä kannatakaan kopioida Pohjois-Amerikasta. Suomi on kuitenkin vain viiden miljoonan asukkaan maa.