Make your own free website on Tripod.com
Onnea, HPK!

Hämeenlinnan Pallokerho täyttää joulukuussa 70 vuotta. HPK:n Juhlaottelu pelataan lauantaina 11.12., jolloin Rinkelimäen jäähalliin saapuu Kerhon vieraaksi Turun Palloseura.
HPK:n 70 toimintavuoteen mahtuu paljon erilaisia asioita. Hämeenlinnan Pallokerho perustettiin joulukuussa 1929 jääpallon erikoisseuraksi. Vuotta myöhemmin HPK:n siipien alla alettiin pelata myös jalkapalloa ja pesäpalloa. Jääkiekko tuli HPK:n ohjelmistoon vuoden 1946 lopulla ja 50-luvun alkuvuosina jääpallo saikin väistyä lätkän tieltä, pesäpallo oli tehnyt saman jo aiemmin. Jalkapalloa HPK:ssa pelattiin alemmissa sarjoissa aina 1990-luvulle saakka, jolloin jääkiekko tuli HPK:n ainoaksi lajiksi.
HPK:n jääkiekkotaival on ollut pitkälti ykkösdivisioonassa pelaamista, mutta 90-luvulla Kerhon paikka maan pääsarjatasolla on vakiintunut ja menestystäkin on tullut kuuden SM-mitalin, kahden hopean ja neljän pronssin, verran.

Tarmo oli pitkään edellä
HPK:n paikka Hämeenlinnan jääkiekkohierarkian ykkösenä ei aina ole ollut itsestäänselvyys. Tarmo oli kaupungin ykkösjoukkue vielä 50-luvulla, mutta lopullisesti HPK nousi Hämeenlinnan jääkiekkoherraksi kaudella 1958-59 voittamalla Tarmon ratkaisevassa putoamisviivan ottelussa 2-0. Tarmon saavutuksiin HPK:lla on sen sijaan vielä matkaa: Tarmo voitti 19 pääsarjakautensa aikana 11 mitalia, joista kaksi kultaa. Siihen Kerholla on vielä pitkä matka, mutta ehkä jonain päivänä seurojen palkintokaapissa kimaltelee saman verran SM-mitaleja.

22 SM-kauteen mahtuu paljon
HPK pelaa parhaillaan 23. kauttaan Suomen pääsarjassa. Sen 22 pelaamaan SM-sarjakauteen mahtuu niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Parhaita muistoja ovat tottakai kuusi voitettua mitalia, mutta katkerimpia puolestaan ehkä kausi 1983-84, HPK:n ensimmäisen SM-liigan nimellä pelatussa mestaruussarjassa, jolloin HPK hävisi 34 ottelua, voitti vain kolme ja putosi kauden päätteeksi takaisin ykkösdivisioonaan.