Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja      

Haarniska-Netin
Jalkapallokolumni

Marraskuu 2001
FC Hämeenlinna teki mitä tahtoi

FC Hämeenlinnan johto sanoi keväällä suoraan, että vain liiganousu kelpaa seuralle. Syksyllä 1998 tehdyn viisivuotissuunnitelman kruununa oli paikka Veikkausliigassa, ja koko FC Hämeenlinnan organisaatio halusi todella viedä projektin loppuun.
Nouseminen ykkösdivisioonasta pääsarjaan on aina vaikeaa. Mutta FC Hämeenlinna teki mitä halusi: upean jalkapallokauden päätteeksi joukkue juhli Veikkausliigaan nousua Pietarsaaren keskuskentällä 3. marraskuuta 2001.

Hämeenlinnalaisporukka ansaitsi nousun ehdottomasti. Se oli Ykkösen ylivoimaisin joukkue: runkosarjan 27 ottelusta FC Hämeenlinna voitti 19, hävisi vain kaksi ja pelasi tasapelejäkin vain kuusi.
Runkosarja oli kuitenkin vain runkosarja - siinä karsittiin jyvät akanoista. Ykkösen parhaimmiston todellinen veri mitattiin vasta liigakarsinnoissa. Karsinnan ykkösvaiheessa FC Hämeenlinna kaatoi yllättäjän Lappeenrannan Rakuunat yhteismaalein 4-0.

Kakkosvaiheeseen, viimeiseen koitokseen, vastaan tuli Pietarsaaren Jaro, joka ainoana pohjoislohkon joukkueena pysyi joten kuten FC Hämeenlinnan mukana runkosarjan voittotaistelussa. Jaro oli voittanut kesällä FC Hämeenlinnan kerran ja kahdesti oli pinnat jaettu.
FC Hml osoitti kuitenkin todelliset kyntensä: kauden tärkeimmällä hetkellä joukkue osoitti paremmuutensa Jaroa vastaan. Hämeenlinnassa Kaurialan stadionilla tuloksena oli 2-0 -voitto ja selvä etulyöntiasema toiseen osaotteluun Pietarsaareen.
Hämeenlinnasta saapuneet fanit saivat länsirannikolla, mitä halusivat. Kun kolme vihellystä pelin päättymisen merkiksi soi, koko FC Hämeenlinnan joukkue ryntäsi kentälle juhlimaan tavoitteen täyttymistä; liigapaikkaa! Taululla olivat luvut 2-2, jotka tiesivät FC Hämeenlinnalle pitkäaikaisen unelman lopullista sinettiä. FC Hml voitti Jaron yhteismaalein 4-2.

Jaro tarjosi mainion vastuksen, mutta FC Hämeenlinna oli Ykkösen tämän kauden ehdoton kunkku. Jarolla on kuitenkin vielä mahdollisuus liiganousuun, kun se kohtaa Veikkausliigassa 11. sijoittuneen FC Jokerit.

Neljäs hämäläinen
FC Hämeenlinna nousi Veikkausliigaan neljänneksi hämäläisjoukkueeksi. Ennestään pääsarjassa pelaavat jo Tampere United, Valkeakosken Haka ja FC Lahti.
Neljä viimeisintä jalkapallon Suomen mestaruutta on tullut maakuntaan. FC Hakan kolmen mestaruuden putken (1998-2000) katkaisija löytyi naapurikaupungista Tampereelta, kun United vei kaikkien yllätykseksi futiskullan suosikkien nenän edestä.

Kenttäremontti edessä
FC Hämeenlinnan kotistadion Kauriala ei täytä toistaiseksi liigakelpoisuusvaatimuksia. Katsomo ei ole lämmitettävä eikä sieltä löydy kuppi-istuimia, stadionilla ei ole valoja eikä lämmitettävää kenttää. FC Hämeenlinna saanee kuitenkin peliluvan ensi kaudeksi, mutta Kauriala on auttamattomasti remontin edessä.

FC Hämeenlinnan liiganousu on ennen kaikkea pitkäjänteisen työn tulos. Palloilussa on edelleenkin mahdollisuus menestykseen pitkän tähtäimen suunnitelmien turvin paniikkiratkaisujen sijaan - ja se on ilahduttava asia huomata. FC Hämeenlinnan liigapaikka tuo ensi kesänä Etelä-Suomen läänin pääkaupunkiin hakat, hoojiikoot, mypat ja muut Suomi-futiksen legendat - FC Hämeenlinnan Veikkausliigan kotiottelut tarjoavat varmasti kaikille nähtävää, joten suosittelen lämpimästi vierailua Kaurialan stadionilla ainakin muutaman kerran kesän mittaan.

Haarniska-Netin toimitus
iipee@hotmail.com