Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja      

Haarniska-Netin
Jalkapallokolumni

Lokakuu 2001
FC Hämeenlinnan suuri unelma odottaa nurkan takana

FC Hämeenlinnan johto puhui keväällä asioita, joihin suomalaisessa palloilussa ei ole totuttu; loputtoman nöyristelyn ja ainaisen vähättelyn sijaan Etelä-Suomen pääkaupungin ykkösjoukkue kertoi tavoitteensa suoraan. Vain liiganousu kelpasi kauden päätteeksi.
Puheet kuulostivat varmasti kummalliselta monen lajifanaatikon korvaan, etenkään kun Hämeenlinna ei kuulu Suomen futiskartalla suurimpien pisteiden joukkoon. Ykkösessäkään hämeenlinnalaisille ei ollut kummempaa menestystä irronnut, joten liiganousu kuulosti vähintäänkin ihmeelliseltä.
Seurassa kuitenkin tiedettiin, mistä puhuttiin. Syksyllä 1998 tehdyn viisivuotissuunnitelman tavoitteeksi oli kirjattu Veikkausliigan paikka. Tilanne suunnitelman tekemiselle oli erikoinen: FC Hämeenlinna oli kyseisenä syksynä juuri pudonnut Ykkösestä kakkosdivisioonaan. Seura ei kuitenkaan jäänyt surkuttelemaan huonoja pelejä, vaan varmisti seuraavana kesänä jo aikaisessa vaiheessa Kakkosen lohkovoiton ja sarjanousun. Siitä asti seuran trendi on ollut nousujohteinen, ja viime kauden viidennen sijan jälkeen tavoitetta korjattiin hieman: liiganousutavoitetta aikaistettiin vuodella.

Liiganousun tavoittelu ei ole jäänyt pelkäksi parranpärinäksi. FC Hämeenlinna on pelannut unelmakauden jalkapallon Ykkösen pohjoislohkossa. Hämeenlinnalaisporukka on ollut koko suomalalaisen futiskesän ehdottomasti ylivoimaisin joukkue: runkosarjan 27 ottelusta FC Hämeenlinna poistui hävinneenä vain kahdesti, ja tasapeliinkin jengi jäi vain kuudesti. Kun puhutaan jalkapallon kaltaisesta herkästä lajista ja Suomen toiseksi korkeimmasta sarjatasosta, putki on lähes uskomaton.
FC Hämeenlinnan ylivoimaisuudesta kertoo myös maaliero. Kantahämäläiset joutuivat kaivamaan omasta verkostaan 27 pelissä vain 12  palloa, kun vastustajan päässä verkko heilui 56 kertaa.

Edellisen kerran FC Hämeenlinna on hävinnyt sarjapelin 10. kesäkuuta; joukkue ei ole hävinnyt 18 viimeisimmästä ottelustaan ainuttakaan.

Nyt edessä on seuran historian kovin haaste. FC Hämeenlinna lähtee nousukarsintoihin kenties suurimpana suosikkina. FC Hämeenlinnan vakuuttavat esitykset pohjoislohkossa jättävät jopa etelälohkon voittajan, Suomi-futiksen legendan Turun Palloseuran tämän kauden teot aivan varjoon.
Karsinnoissa systeemi on tyly: lohkovoittajat pelaavat toisen lohkon kakkosia vastaan kaksiosaisen karsintavaiheen eurocup-säännöillä. Otteluparin voittaja etenee toiselle karsintakierrokselle, jossa pelataan myös kaksi ottelua samoilla säännöillä. Toisen vaiheen voittajajoukkue nousee Veikkausliigaan ja häviäjä karsii pääsarjassa 11. sijoittuneen joukkueen kanssa.
Säännöt ovat enemmän kuin selvät. Runkosarjan teoilla ei ole syysviimaisissa karsinnoissa mitään merkitystä. Vain karsintamenestys ratkaisee.

FC Hämeenlinna saa ensimmäisellä karsintakierroksella vastaansa etelälohkon kakkosen Lappeenrannan Rakuunat. Eteläkarjalaisjoukkue on ollut tämän kauden ilopilleri. Joukkue on järjestänyt kenties futiskesän suurimman yllätyksen hilaamalla itsensä nousukarsintoihin asti. Ennen kauden alkua Rakuunoille tarjottiin korkeintaan putoamiskarsintapaikkaa, mutta nyt joukkue pelaakin kaikkien - jopa itsensä - yllätykseksi Veikkausliigan noususta.
Toisessa karsintaparissa perinteikkäät Turun Palloseura ja Pietarsaaren Jaro ratkaisevat, kumman kausi päättyy jo karsinnan ensimmäisessä vaiheessa.

Rakuunoille paikka Ykkösen neljän parhaan joukossa on seuran historian ylivoimaisin suurin saavutus. Lappeenrantalaiset ovat pelanneet kauden ylikanttiin, eikä Saimaan poikien luulisi olevan FC Hämeenlinnalle suurikaan kanto kaskessa.
Suurin uhka Hämeenlinann menestykselle ensimmäisellä karsintakierroksella löytyykin pelaajien korvien välistä; Oulun Kärpille kävi pari vuotta sitten usein kömpelösti ylivoimaisen runkosarjamenestyksen jälkeen kauden tärkeimmillä hetkillä jääkiekon ykkösdivisioonassa, kun mailaa puristettiin liikaa. Vaikka FC Hämeenlinnaa on turha verrata eri lajin Kärppiin, vaara on aina olemassa. Asiat on mietittävä tarkkaan, ja kovissa liemissä keitetty kokenut valmentaja Hannu Touru pystyy varmasti torjumaan kaiken jännityksen ja ylimääräisen paineen Hämeenlinnan pelistä.

FC Hämeenlinnalla on edessä siis neljä ottelua suurta karsintahuumaa kohti suurta unelmaa. Ensin kaksi ottelua karsinnan ensimmäistä vaihetta, sitten kaksi toisen vaiheen peliä, jotka tulevat eteen, kun FC Hämeenlinna voittaa ensimmäisellä karsintakierroksella Rakuunat. Sen verran pitää Hämeenlinnan pelaajiin uskoa!
Maailman seuratuimmassa urheilulajissa yleisöllä on tärkeä osuus. Jokainen kannustaja on varmasti FC Hämeenlinnan puolesta sydämellisesti tervetullut Kaurialan stadionille auttamaan hämeenlinnalaispelaajia suuren unelman toteuttamisessa - sekä karsinnan ykkös -että kakkosvaiheessa. Eikä suomalaisen syyssäänkään saa antaa häiritä futiselämästä: viima ja sade on erottamaton osa Suomi-futiksen ratkaisuhetkiä!

Haarniska-Net on seurannut koko kauden FC Hämeenlinnan pelejä ja sama tapahtuu myös karsintaotteluissa. Linkki tulossivulle löytyy joko Haarniska-Netin etusivun kautta tai vaihtoehtoisesti suoraan osoitteesta http://fchameenlinna.cjb.net.

Haarniska-Net toivoo hyvää ja tuloksekasta futissyksyä niin FC Hämeenlinnan pelaajille kuin myös kannattajille!