Make your own free website on Tripod.com
Haarniska-Netin HPK-uutiset  HPK:n joukkue  Rinkelinmäen jäähalli
HPK:n otteluohjelma  Haarniska-Netin kolumnit  Ritaripörssi-kisa
FC Hämeenlinna-jalkapallosivut  Linkit  Vieraskirja      

Haarniska-Netin
Kolumni

Elokuu 2001
Kuukausi aikaa - sitten se alkaa; ylipitkä SM-liiga!

Jääkiekon SM-liigan alkuun on aikaa enää reilun kuukauden päivät. Aloituskiekko pudotetaan jäähän kuudella paikkakunnalla - Espoossa, Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa, Helsingissä, Tampereella - torstaina 13. syyskuuta puoli seitsemältä illalla, ja sen jälkeen SM-liigaa pelataankin aina huhtikuun puoleenväliin asti.
HPK aloittaa liigapelit äärimmäisen haasteellisesti: avauskierroksella on vastassa hallitseva Suomen mestari TPS vieraskentällä. Kauden ensimmäinen kotiottelu Kerholla on vuorossa ja pari päivää myöhemmin, lauantaina 15.9. Porin Ässiä vastaan.

Liiga jatkuu tiivistahtisena avauspelien jälkeenkin, ja ainoat pidemmät tauot ajoittuvat joulukuulle ja Salt Lake Cityn olympialaisten aikaan helmikuulle. Joulutaukoakin on viime vuosina lyhennetty entisestään, eikä liigakiekkoilijoilla ole nykyään kuin parin viikon joululoma. Useilla pelaajilla se on vieläkin lyhyempi, kun Moskovassa pelataan joulun aikaan maajoukkueiden Baltica-turnaus.

Yli puolen vuoden mittainen rypistys maailman parhaisiin kuuluvassa kiekkosarjassa vaatii pelaajilta paljon. Runkosarjassa jokaiselle joukkueelle kertyy 56 ottelua, ja päälle tulevat vielä mahdolliset pudotuspelit, joihin jokainen joukkue ja pelaaja luonnollisesti tähtää. Minimissään playoff-pelejä kertyy yhdelle joukkueelle kolme ja maksimissaan viisitoista.

Ottelumäärä on kasvanut järjettömän suureksi, vaikka seurajohtajat hykertelevät tyytyväisyydestä kotiotteluiden (lue: pääsylipputulojen) kasvaessa. Lähes kuudenkymmenen pelin runkosarja pyörii jo nyt ehdottomilla ylikierroksilla, ja myös fanien - eli koko kiekkobisneksen tärkeimpien henkilöiden - mielissä näkyy jo väsymisen merkkejä.

Entisestään SM-liigan runkosarjan järjettömyyttä lisäävät välisarjat ja paikallispelit. Välisarjojen vuoksi jotkut joukkueet kohtaavat runkosarjassa "vain" neljästi, kun jotkut jengit taistelevat liigapinnoista keskenään kahdeksankin (!) kertaa, kuten esimerkiksi paikallisvastustajat Helsingissä (HIFK ja Jokerit) ja Tampereella (Tappara ja Ilves).
Kun otteluiden pisteet lasketaan samaan sarjataulukkoon, aiheuttaa se suurta eriarvoisuutta joukkueiden välille. Miten esimerkiksi voi verrata esimerkiksi HPK:n  ja HIFK:n saldoja, kun Kerho on pelannut  Jokereita vastaan runkosarjassa neljä ottelua ja HIFK kahdeksan peliä?
Ja vastaavasti Kärppiä vastaan HPK on tahkonnut kuusi matsia ja HIFK neljä. Miten nämä pisteet voi laskea samanarvoiseksi samaan sarjataulukkoon?

HPK ja HIFK oli vain vedetty esimerkeiksi äskeiseen vertailuun. Niiden tilalla voisivat olla mitkä tahansa muut liigajoukkueet. Välisarjat aiheuttavat myös valtavaa järjettömyyttä. Aiemmin muutaman kerran kaudessa koetut paikallisottelut esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella olivat suuria juttuja, mutta nykyään joukkueiden kohdatessa kahdeksan kertaa muutaman kuukauden aikana, paikallispelejä saatetaan pelata jopa parin viikon välein. Kuka niistä silloin enää jaksaa innostua entisajan malliin?

Järki käteen SM-liigan päättäjät ja selkeyttä SM-liigan pelimääriin! Selkein vaihtoehto olisi nelinkertaisen runkosarjan pelaaminen. Tällöin yhdelle joukkueelle kertyisi pelejä 48 ja kaikki liigaporukat pelaisivat varmasti toisilleen vertailukelpoisesti. Pelimäärä putoaisi sen vuoksi kahdeksalla, mutta sen uhrauksen varmasti seurajohtajatkin olisivat valmiita tekemään. Vai olisivatko?


Haarniska-Netin toimitus
iipee85@hotmail.com